Veel mensen kennen het fenomeen van een stabiele baan met een goed salaris met goede bijkomende arbeidsvoorwaarden en de zekerheid van een vast contract of vaste benoeming. Het klinkt als muziek in de oren maar toch voelen velen zich gevangen in wat vaak de ‘gouden kooi’ wordt genoemd. Deze term verwijst naar een werkplek waar je materieel gezien goed zit maar waar je jezelf misschien niet gelukkig, uitgedaagd of vrij voelt. In deze blog verkennen we wat de gouden kooi precies is, waarom het moeilijk kan zijn om eruit te stappen en hoe je kunt omgaan met deze tweestrijd die binnenin je waart.
Wat is de gouden kooi?
De gouden kooi kan omschreven worden als een werk -of leefsituatie die ogenschijnlijk ideaal is maar toch heel wat beperkingen met zich meebrengt. Het is als een mooi versierde kooi met alles wat je nodig hebt maar zonder vrijheid om te kiezen wat echt wilt en echt bij je past. Op werkvlak kan dit betekenen dat je vastzit in een job die financiële zekerheid biedt maar die geen vervulling brengt of waarin je niet verder kan groeien in wie je werkelijk bent.
Een veel voorkomend signaal van de gouden kooi op het werk kan zijn dat je voelt dat je misschien wel een goed salaris hebt en misschien ook aantrekkelijke extra voordelen zoals vakantiedagen, pensioenbijdragen of bonussen, alleen…je mist enthousiasme in je werk. Daarnaast kan het ook zijn dat je merkt dat je niet meer groeit of wordt uitgedaagd. Routine zorgt ervoor dat je nog weinig ruimte hebt om jezelf verder te ontwikkelen. Zonder dat het tastbaar is voor jezelf ervaar je een zekere ontevredenheid, alsof er iets ontbreekt. Maar ja, de zekerheid die je hebt zorgt er ook vaak voor dat je jezelf angstig voelt om deze zekerheid op te geven voor iets nieuws, ook al kan je aanvoelen dat die nieuwe kans je misschien wel gelukkiger kan maken.
Waarom blijven we in de gouden kooi?
Veel mensen blijven in de gouden kooi omwille van persoonlijke redenen. Een belangrijke factor kan zijn dat een vast inkomen, pensioenopbouw en andere arbeidsvoorwaarden krachtige motivatoren zijn om in een job te blijven, zelfs als je er niet altijd even gelukkig en voldaan in voelt. De gedachte aan het verliezen van deze voordelen kan zoveel angst oproepen dat iemand als verlamd in de job blijft…ondanks alles. Het idee om uit de comfortzone te stappen en iets nieuws op te starten brengt op die manier heel wat onzekerheid met zich mee. Veel vragen komen op als zijnde wat als die nieuwe job tegenvalt of wat als het mislukt.
Soms is het ook een kwestie van niet weten wat anders te doen of een gebrek aan zelfvertrouwen die aan de basis van het niet veranderen kunnen liggen. Mensen in de gouden kooi zijn soms zo gewend geraakt aan hun situatie dat ze vergeten wat hun eigen passies en dromen zijn.
Een andere mogelijke factor om in die gouden kooi te blijven hangen kan misschien zijn dat je je verantwoordelijk voelt voor je gezien of het gevoel dat je jouw team of werkgever in de steek laat als je verandert van job. Dit kan extra druk geven om te blijven, zelfs tegen je eigen gevoel en wensen in.
Bovendien is het ook mogelijk dat je vanuit een loyaliteit naar familie en vrienden toe denkt dat zij wel verwachten dat je dankbaar bent voor je job Misschien heerst er in je omgeving de overtuiging dat een goed inkomen en een vaste baan de kern zijn van succes, waardoor het moeilijk is om je ongelukkig te voelen in je werk.
De gevolgen van te lang in de gouden kooi te blijven
Op korte termijn lijkt het misschien gemakkelijk om door te gaan met een job die je zekerheid geeft. Maar op lange termijn kan te lang in de gouden kooi blijven schadelijke gevolgen hebben voor je welzijn en voor je gezondheid.
Veel mensen die te lang blijven hangen in een job die hen geen motivatie geeft, lopen uiteindelijk tegen een burn-out of chronische ontevredenheid aan. Verder loop je het risico stil te blijven staan in je professionele en persoonlijke ontwikkeling omdat je zonder uitdagingen in je werkgebied niet meer verder kan groeien in wie je bent. Verder laten mensen die vast zitten in hun job vaak ook hun motivatie en productiviteit afnemen waardoor slechtere werkprestaties het resultaat zijn.
Hoe kom je uit de gouden kooi?
Het ontsnappen uit de gouden kooi kan spannend zijn maar het is niet onmogelijk. Om op zoek te gaan naar werkgeluk en meer voldoening zijn er een aantal stappen die je kan zetten.
Eén ervan is de tijd nemen om na te denken over wat je echt belangrijk vindt in je werk en leven. Wat zijn je kernwaarden? Wat mis je nu? Beginnen met deze punten op te schrijven kan je een helder beeld geven van waar je gelukkig van wordt en wat je echt nodig hebt om een voldaan gevoel te krijgen.
Een ander iets kan zijn dat je beseft dat het verlaten van de gouden kooi een aantal risico’s met zich meebrengt, zoals een tijdelijke onzekerheid of een financiële aanpassing. Door een lijst te maken van mogelijke risico’s en voordelen kan je tot het vaak tot een weloverwogen beslissing komen.
Het kan ook helpen om je gedachten en je twijfels te bespreken met vrienden, familie of een loopbaanbegleider. Anderen kunnen je een frisse blik geven en soms mogelijkheden zien die jij zelf niet hebt overwogen.
Verder kan het nuttig zijn om te verkennen welke alternatieven er zijn. Misschien wil je een andere functie binnen je huidige organisatie of wil je een compleet ander pad bewandelen. Door te praten met mensen in andere vakgebieden of een cursus te volgen, kan je beter inschatten wat bij je past. Een ander ziet het op dat moment misschien beter dan jij.
Wanneer je besluit dat je echt wil veranderen, kan het helpen om een concreet stappenplan te maken. Bepaal welke vaardigheden je nog moet ontwikkelen, zoek naar vacatures en begin met netwerken. Door het proces in verschillende stappen te verdelen kan het minder overweldigend aanvoelen.
Misschien wil je een buffer opbouwen voordat je de sprong waagt Dit kan de financiële onzekerheid bij een overstap verkleinen en je gemoedsrust geven.
Kleine stappen, grote verschillen
Het is goed om te onthouden datje niet meteen drastische beslissingen hoeft te nemen. Soms kunnen kleine veranderingen al een groot verschil maken. Misschien kan je nieuwe verantwoordelijkheden opnemen, een cursus volgen of met je verantwoordelijke praten over meer uitdaging binnen je huidige functie. Op die manier kan je meer voldoening halen uit je werk zonder direct de zekerheid op te geven.
Hoe dan ook kan de gouden kooi comfortabel lijken maar als je voelt dat het je groei en je eigen welbevinden belemmert, kan het de moeite waard zijn om uit te kijken naar een verandering. je werkgeluk is niet iets dat vanzelf ontstaat. Het vereist moed, zelfinzicht en de bereidheid om stappen te ondernemen. Vergeet niet dat er een verschil is tussen tevreden zijn en echt voldoening vinden in wat je doet. Soms betekent het ontsnappen uit de gouden kooi dat je jezelf een nieuwe kans geeft op vrijheid, groei en voldoening.
“Blijf groeien en ontdekken, elke stap telt!”
Sabin Van Crombrugge